Les últimes notícies de Servissim. <small>ÚLTIMES NOTÍCIES</small> Les últimes notícies de Servissim. <small>ÚLTIMES NOTÍCIES</small>

Les últimes notícies de Servissim. ÚLTIMES NOTÍCIES

Projecte de llei per al creixement sostenible i el dret a l'habitatge
17 de juny 2024

Projecte de llei per al creixement sostenible i el dret a l'habitatge

El passat mes d’abril, el Govern d'Andorra va fer públiques un conjunt de mesures amb l'objectiu d'assegurar un creixement sostenible i abordar la problemàtica de l'accés a l'habitatge de lloguer. Aquestes accions s'inclouran en el futur projecte de llei per al creixement sostenible i el dret a l'habitatge, que es centrarà en diverses àrees clau, incloent la cessió obligatòria temporal de pisos buits al Govern si els propietaris no els posen a lloguer després d'una notificació, la prohibició de noves llicències per habitatges d'ús turístic (HUT) i la limitació de la compra d'immobles a les persones no residents.

El cap de Govern, Xavier Espot, va explicar que aquest paquet de mesures preveu recuperar uns 1.500 habitatges per al mercat de lloguer en els pròxims tres anys i ha detallat que s’inclourà la incorporació obligatòria dels pisos buits al mercat de compra o lloguer. Es treballarà per finalitzar el cens dels habitatges buits i es notificarà als propietaris que tenen l'habitatge desocupat, oferint-los la possibilitat de posar-lo al mercat en un termini de tres mesos o cedir-lo voluntàriament al Govern a canvi d'una contraprestació econòmica. Si no accepten aquestes opcions, es podrà activar una cessió obligatòria i temporal de l'ús de l'habitatge buit al Govern. Aquesta mesura podria aportar uns 800 pisos al mercat.

A més, s'exonerarà l'impost sobre transmissions patrimonials (ITP) per a residents de més de cinc anys que adquireixin el seu primer habitatge, sempre que aquest tingui un valor de fins a 500.000 euros. També s'augmentarà el gravamen sobre la plusvàlua immobiliària per desincentivar l'especulació.

Pel que fa al sector turístic, la nova llei prohibirà indefinidament la concessió de noves llicències per HUT i apartaments turístics, implementant un sistema de caducitat temporal per als permisos existents. Si un HUT no registra cap ocupació en un any, la seva llicència es suspendrà de manera indefinida. A més, es preveu incrementar la taxa turística per destinar-la a la formació dels professionals del turisme i millorar els controls per garantir el pagament efectiu de la taxa.

L'objectiu de tot plegat és trobar un equilibri entre la inversió estrangera immobiliària i l'accés a l'habitatge, limitant la compra d'immobles per a persones no residents a només dos béns immobles. Les promocions immobiliàries estrangeres es prohibiran, a menys que es destinin al mercat de lloguer.

En l'àmbit de la immigració, s’ha anunciat que es retornarà al sistema de quotes d'immigració per reduir la pressió demogràfica i l'impacte sobre l'habitatge de lloguer assequible. Així, s'exigirà una experiència laboral mínima en el sector per accedir a la quota general i es limitarà l'ús de permisos de treball per temporada. També es treballarà per eliminar els permisos per treballadors desplaçats extracomunitaris i es prohibirà treballar per compte propi durant el primer any de residència per evitar l'elusió del pagament del dipòsit de 50.000 euros.

Aquestes mesures conjuntes busquen assegurar un creixement sostenible, facilitar l'accés a l'habitatge de lloguer, i equilibrar les necessitats turístiques i demogràfiques del país, sempre respectant el medi ambient i els recursos naturals.



Compartir

Formulari de contacte

Responsable de tractament: Servissim, S.L., Finalitat del tractament: Gestió i control dels serveis oferts a través de la pàgina web de serveis immobiliaris, enviament d’informació a través de newsletter i altres, Legitimació: Per consentiment, Destinataris: No es cediran les dades a tercers, llevat per elaborar la comptabilitat, Drets de les persones interessades: Accedir, rectificar i suprimir les dades, sol·licitar la portabilitat d’aquestes, oposar-se al tractament i sol·licitar la limitació de les mateixes, Procedència de les dades: El propi interessat, Informació addicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí.

Newsletter Subscriu-te i rep les últimes notícies i propietats disponibles

WhatsApp